Напишете дума/думи за търсене

С креативност можете да стимулирате детето да хапва повече плодове

Предлагайте хрупкави, сурови зеленчуци преди основното хранене, когато децата често са гладни, почти винаги опитват. Повечето бебета ядат плодове и зеленчуци като една от първите си твърди храни.

След първата година може да забележите, че детето ви е по-притеснено от храната, тъй като те стават по-независими в своето ядене. Понякога детето може да предпочита зеленчуците сурови, а не сварени.
Опитайте да насърчите детето си да яде повече плодове и зеленчуци, например ако следвате навици за здравословно хранене, то може в крайна сметка да ви последва. Обикновено децата са по-склонни да ядат това, което им е известно. Никога не приемайте, че вашето дете не харесва определен плод или зеленчук. Следващият път, когато го предложите, може да бъде денят, в който то реши да го пробва.

Бъдете креативни в начина, по който подготвяте и сервирате плодове и зеленчуци. Те могат да бъдат пресни, замразени, консервирани или изсушени, сурово нарязани, настъргани, варени, приготвени на пара, подправени или печени.

За да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, пазарувайте с децата си, нека те да видят, миришат и усещат плодовете и зеленчуците. Разнообразието е важно. Опитайте се да изберете плодове и зеленчуци в различни цветове, особено оранжево, зелено и червено. Някои примери са пъпеш, костилкови плодове, броколи, спанак, листни зеленчуци, домати, моркови и тиква. Изберете плодове и зеленчуци, които са в сезона – те са по-вкусни и обикновено са по-евтини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ