Необходими продукти:
320 гр. брашно
1 пакет суха мая
1 яйце
125 мл. прясно мляко
45 гр. масло
30 гр. захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
олио
Начин на приготвяне:
Млякото се стопля в микровълновата. Към него се добавят маята и 1 лъжица от захарта. Разбърква се и се оставя да шупне. Брашното се пресява в голяма купа. Към него се прибавя останалата захар и солта. Разбърква се. Маслото се разтапя. Добавя се. Добавят се ванилията и яйцето. Всичко се разбърква с лъжица. Добавя се шупналото мляко с мая. Разбърква се.
Замесва се тесто. Оставя се в купата и се покрива с кърпа. Стои около час, за да втаса тестото. Тестото се разточва и с тънкостенна чаша се изрязват кръгчета. В средата им се изрязват по-малки кръгчета, за да получим формата на класическите понички.
Когато подготвим цялото тесто, го оставяме да почине няколко минути, като през това време слагаме олиото да загрее. Поничките се пържат и от двете страни. Изкарват се върху кухненска хартия. Течният шоколад се слага в малка купичка и се оставя за малко в микровълновата да се отпусне. Половината поничка се потапя в шоколада и се поръсва със захарни пръчици, след като е леко изстинала.
Коментари (0)
Вашият коментар