По време на бременност жената трябва да приема около 300 калории повече от преди забременяването.
Менюто й трябва да бъде богато на витамини, минерали, протеини. Консумирането на подходящи плодове може да намали редица неразположения като запек, липса на енергия и т. н.
Подходящи са фурмите. Те имат сладък и наситен вкус, изключително богати са на калий, който пък помага да се поддържа електролитният баланс в тялото. Той е важен и за поддържане на мускулната контракция и безпроблемно функциониране на сърдечния мускул. Фурмите съдържат и важния за здравето на майката калций, който от своя страна е подкрепа за растежа на плода. Фурмите са богати и на ниацин, фолиева киселина, витамин В – 6, цинк, манган и магнезий.
Богати са и на фибри. Те намаляват риска от запек и хемороиди. Храната с високо съдържание на фибри, консумирана в началото на бременността, може да намали и риска от прееклампсия. Фурмите съдържат вещества, които укрепват мускулите на матката и е хубаво към края на бременността жените да хапват по-често от тях. Това ще помогне и за по-бързото й свиване и възстановяване след раждането.
Тези плодове съдържат и голямо количество фруктоза, което ги прави идеален заместител на сладкишите. Богати са и на желязо
Анемията при бременни жени най-често е причинена от недостиг на желязо в организма. Фурмите съдържат добри количества желязо – около 7.3 мг на 100 г плод. За да помогнете на тялото да абсорбира максимално желязото от приетата храна, пийте повече пресни сокове от цитруси.
Коментари (0)
Вашият коментар