Вероятно всяка майка знае, че кърменето е полезно за бебето й, но запозната ли е какви ползи има то и за самата нея? То намалява риска от развитие на определени здравословни проблеми - като сърдечни заболявания и диабет.
Освен това отпуска нервите й и й помага да се почувства по-свързана с детето си. Даването на кърма изисква много енергия от женското тяло. Затова майката трябва да се храни по определен начин. Ето приема на кои храни е препоръчително да увеличи в менюто си:
Риба и морска храна: сьомга, водорасли, сардини
Месо: пилешко, говеждо, агнешко, свинско, черен дроб
Плодове и зеленчуци: боровинки, домати, чушки, зеле, чесън, броколи
Ядки и семена: бадеми, орехи, чия, конопени семена, ленено семе
Здравословни мазнини: авокадо, зехтин, кокосово масло, яйца, пълномаслено кисело мляко
Богати на фибри нишестени продукти: картофи, тиква, сладки картофи, боб, овес, леща, киноа, елда
Други храни: тофу, тъмен шоколад
Защо точно тези продукти?
Имайте предвид, че енергийните нужди в женския организъм по време на кърмене се увеличават с около 500 калории на ден. Списъкът с храни по-нагоре е богат на специфични хранителни вещества като протеини, Витамин D, Витамин А, Витамин Е, Витамин С, Витамин В12, селен и цинк. Храненето на майката с разнообразни продукти е важно колкото за нейното здраве, толкова и за това на бебето.
Има и опредлени храни, които майката е препоръчително да избягва. Такива са преработените продукти, бързото хранене (т. нар. джънк фуд) както и зърнените закуски. Хранителните вещества в кърмата могат да бъдат категоризирани в две групи, в зависимост от степента, до която те се секретират в млякото. Първата зависи изцяло от приема на определени храни. Ако не ги консумирате, полезните вещества няма да се секретират в кърмата. Втората не зависи от това. Но продуктите в нея са изключително полезни за майката. Затова нито една от двете не бива да се пропуска.
Група 1:
Витамин В1: риба, свинско, ядки, боб
Витамин В2: сирене, бадеми, червено месо, риба, яйца
Витамин В6: раци, скариди, черен дроб, кисело мляко
Холин: яйца, пилешки дробчета, риба, фъстъци
Витамин А: сладки картофи, моркови, тъмнолистни зеленчуци
Витамин D: масло от черен дроб на треска, някои видове гъби
Селен: бразилски ядки, морски дарове, пуйка, семена
Йод: сушени водорасли, мляко, йодирана сол
Група 2:
Фолиева киселина: боб, леща, аспержи, авокадо
Калций: мляко, сирене, листни зеленчуци
Желязо: червено месо, сушени плодове, морски дарове
Мед: пълнозърнести храни, картофи
Цинк: стриди, птиче месо, боб, ядки
Коментари (0)
Вашият коментар