Великден наближава. Ето защо ви представяме една лесна за изпълнение рецепта за козунак, ако все още се чувствате достатъчно уверени за направата на най-вкусното тестено изделие през пролетта.
Необходими продукти:
1 кг. брашно
6 бр. яйца
200 гр. масло
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 бр. белтък
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Брашното се пресява в дълбок съд. Яйцата се разбиват със захарта, към тях се прибавя лимоновата кора. Млякото се затопля леко. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, в пресятото брашно се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Размесва се добре до получаване на хомогенна смес. Месете, докато не се получи гладко тесто и не се разбият всички бучки. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, добавете колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Маслото се разтопява предварително, като се внимава да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Целта е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци.
Измесеното тесто се слага в по-голяма съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат, както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате. Намазват се с разбит белтък. При желание се наръсват със захар и се пекат. Пече се на 180 градуса. Тайната на добрия козунак е да оставите да втаса няколко пъти и да бъде на топло през това време. Няма значение дали ще го биете "100 пъти" в плота, а да сте търпеливи и да си отделите достатъчно време.
Хмм... Невярно! Малко ми е странно, когато някои, които никога не са правили козунак, да правят коментари, преписани отнякъде! Не е съвсем така! Многото местене е ключово за хубавия козунак!"Биенето" е същото! Колкото повече се меси, толкова по-хубав става!