Напишете дума/думи за търсене

Тайната на перфектния козунак не е в 100 пъти биене в плота

Великден наближава. Ето защо ви представяме една лесна за изпълнение рецепта за козунак, ако все още се чувствате достатъчно уверени за направата на най-вкусното тестено изделие през пролетта.

Необходими продукти:

1 кг. брашно

6 бр. яйца

200 гр. масло

200 г захар

1 кубче мая

250 мл прясно мляко

настъргана кора на 1 бр. лимон

бадеми за украса

1/3 ч.ч. стафиди

щипка сол

1 бр. белтък

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Брашното се пресява в дълбок съд. Яйцата се разбиват със захарта, към тях се прибавя лимоновата кора. Млякото се затопля леко. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.

В дълбокия съд, в пресятото брашно се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Размесва се добре до получаване на хомогенна смес. Месете, докато не се получи гладко тесто и не се разбият всички бучки. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, добавете колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.

Маслото се разтопява предварително, като се внимава да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Целта е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци.

Измесеното тесто се слага в по-голяма съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат, както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате. Намазват се с разбит белтък. При желание се наръсват със захар и се пекат. Пече се на 180 градуса. Тайната на добрия козунак е да оставите да втаса няколко пъти и да бъде на топло през това време. Няма значение дали ще го биете "100 пъти" в плота, а да сте търпеливи и да си отделите достатъчно време. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ