Трапезата, украсата по нея, както и всички ястия трябва да се приготвят с много любов.
Великденските обредни хлябове са изключително важни за трапезата. Те се приготвят на велика събота. Всеки ги прави с различни форми, но повърхността им е украсена със символи като кръстове, великденски яйца или стафиди.
Салатите на Великденската маса също са много важен акцент. През пролетта е пълно със свежи видове по пазарите. Можете да намерите хрупкави марули, пресен чесън, пресен лук и репички. С тези продукти лесно ще приготвите класическата зелена салата. Не забравайте да сложите и варено яйце в нея.
Основното ястие е печено агнешко месо. Това е така, защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Ако обаче вие не сте любители на агнешко, може да приготвите и печено прасенце, свинско месо, приготвено по ваш избор или заешко.
За десерт обикновенно се приготвят сладки с различни форми, както и цветни декорации. Също така и много различни сладкиши. Ние ви представяме рецепта за един такъв.
Сладкиш с орехи и маслена глазура
Необходими продукти:
4 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
4 с.л. вода
1 ч.ч. нарязани орехи
2 ванилии на прах.
За глазурата:
1 пакетче масло
1 яйце
1 ванилия
орехи и пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта, прибавете разбитото с водата какао, брашното, орехите и ванилийките. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете за около 30 минути.
Докато чакате да изстине направете глазурата. Разбийте маслото с пудрата захар и яйцето, добавете ванилията. Ако не искате да ползвате суровото яйце, просто го заменете с малко вода или лимонов сок. Намажете сладкиша с глазурата и отгоре украсете с орехи.
Коментари (0)
Вашият коментар