Напишете дума/думи за търсене

Лесна рецепта за веган козунак

Необходими продукти:

1 кг. пълнозърнесто брашно

300 мл. кокосово (ядково) мляко

150 гр. кокосово масло

250 гр. нерафинирана захар

40 гр. мая

1 пръчка бурбонска ванилия

1/4 ч.л. хималайска сол

стафиди (на вкус)

бадеми (на вкус)

портокалови корички (на вкус)

Начин на приготвяне:

В малка купа разтваряме кубчето мая с хладка вода, добавяме 100 гр. брашно и щипка захар и оставяме кваста да втаса на топло.

В дълбока купа смесваме останалото брашното, ванилията, захарта и хималайската сол и правим кладенче, в което изсипваме кваста. Омесваме леко с нея и постепенно добавяме кокосовото мляко и масло до получаването на гладко тесто. Месим, докато тестото се затопли и започне да образува мехурчета и го оставяме да втаса на топло, покривайки го с влажна кърпа. След като тестото втаса, го омесваме пак и го разделяме на три равни части. Разточваме всяка от тях и слагаме плънка от бадеми, портокалови корички и стафиди и завиваме.

Когато сме готови с отделните части, оплитаме козунака и го поставяме в намаслена форма за печене. Украсяваме го по наш вкус и го оставяме да втаса за трети път за повече пухкавост и лекота. Печем на 180 градуса за 45 минути или до златисто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ