Напишете дума/думи за търсене

Д-р Вяра Богатева: SoftUni Kids влиза в училищата, като предлага обучение по програмиране, роботика, електроника и дизайн за ученици

Д-р Вяра Богатева е образователен директор на инициативата SoftUni Kids и в следващите редове споделя малко повече за проекта, ценностите, визията и бъдещето му.

- Здравей! Разкажи ни какво представлява SoftUni Kids и каква е ролята ти в инициативата?

- Здравейте! Да разказвам за SoftUni Kids е нещо, което ме кара да се чувствам щастлива и изпълнена с ентусиазъм. SoftUni Kids е инициатива на СофтУни, която предлага обучения по програмиране за деца в София, както и онлайн в цялата страна. Тя е насочена към децата на възраст между 6 и 12 години, а от последната година и за ученици между 13 и 18 години. Провеждаме обучения, насочени към професиите на бъдещето - програмиране, роботика и електроника, дизайн и анимация. Ние сме иновативна образователна инициатива, която обучава деца и ученици в сферата на информационните технологии и им съдейства за тяхното развитие в IT сферата. Преподавателският състав включва доказали се във времето специалисти, готови да споделят своя опит. Качественото и достъпно обучение по метода “учене чрез правене” в SoftUni Kids е изпитан метод, който позволява наученото бързо и успешно да се приложи на практика.

Нека разкажа малко и за себе си. Аз съм Образователен директор на SoftUni Kids от 2019 година и заедно с нашия чудесен екип разгръщаме потенциала на децата, учениците и учителите, за да преоткрият приказния свят на дигиталните технологии. Занимавам се с обучение на деца, създаване на програми за обучение и менажиране на интернационални и иновативни образователни институции повече от 15 години. За мен разгръщането на потенциала на всяко дете е мисия!

- Съвсем скоро се състоя и ежегодната СофтУниада, която включва и детска част. Каква беше задачата на малчуганите?

- За шеста поредна година СофтУни предизвика децата и учениците да покажат знания и умения по състезателно програмиране. Състезанието се проведе на 15 и 16 май 2021г., а проектите на учениците бяха съвместна разработка в екип с приятели или самостоятелно представени. Категориите бяха “Образователна анимация със Scratch” и “Хардуерен проект с Micro:bit“. Включиха се както участници от инициативата SoftUni Kids, така и деца с интерес в програмирането от други училища и клубове. В категориите представянето на проектите беше с времетраене между 2 и 3 минути. Изборът на темата беше по желание на учениците, като основни критерии бяха атрактивното представяне на проекта и обучителния характер. Имаше и други критерии като до каква степен проектът отговаря на поставената тема и колко качествен е кодът.

- Как се представиха децата и изцяло сами ли успяха да направят проектите си?

- Както споменах и по-горе, проектите на учениците бяха съвместна разработка в екип с приятели или самостоятелно представени. Деца, които са запалени по програмирането, които са приятели или съученици, презентираха заедно. Имахме и участници, които представиха разработката си индивидуално, като бяха приготвили и презентация отделно от проектите. Мая Караджова от ЧОУ “Томас Едисън” се представи с проекта „Яйца и четки“. Евелина Петрова, Светлозара Василева и Виктория Ленкова от ЧОУ “Томас Едисън“ представиха заедно проекта „Космос“ и Магдалена Месечкова от 125-о СУ “Б. Пенев” показа проекта „Космическо пътешествие“. Всички участници се бяха постарали и имаше доста иновативни и забележителни проекти.

- Защо смяташ, че дигиталното образование на ранна възраст е толкова полезно?

- Визията на Софтуерен университет, както и на SoftUni Kids, е да бъдем основен двигател на глобалната дигитална революция и да допринесем за изграждането на нова дигитална ера.

А нашата мисия е да изградим глобална организация, която да предоставя практическо, качествено и достъпно образование в сферата на дигитални и информационни технологии, създавайки истински професионалисти и бъдещи лидери. Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре.

Курсовете в SoftUni Kids целят да изградят технически и аналитични умения и да развият таланта на децата, така че да отключат техния потенциал и да усвояват нови знания. Именно така децата и учениците придобиват дигитално образование още от най-ранна възраст по един интуитивен начин посредством игра и работа в екип. Уменията по програмиране са все по-търсени и не е случайно, че свързаните с това професии предизвикват толкова сериозен интерес.

- Разкажи ни за трите основни вида занятия, които SoftUni Kids предлага.

- Програмата по Програмиране на SoftUni Kids е подходяща за напълно начинаещи, като цели да изгради в децата необходимите практически умения по софтуерното инженерство. Децата и учениците разработват компютърен софтуер, уебсайтове, мобилни приложения, компютърни игри и други. Развиват алгоритмично мислене, придобиват знания в сферата на киберсигурността и се запознават с различни програмни езици като Java, JavaScript, Python. Нашите курсисти придобиват солидна основа от фундаментални технически познания и алгоритмично мислене, разгръщайки своя потенциал за последващо развитие в сферата на съвременните технологии.

Програмата по Роботика и електроника на SoftUni Kids акцентира основно върху практически упражнения и задачи, използвайки различни съвременни хардуерни компоненти. Младите програмисти изграждат и използват знанията си, за да създадат сложни алгоритми и програми. Усвояват нови понятия в програмирането като работа с условия, събития и променливи, условни конструкции, а задачите им са свързани със създаване на проекти, които имат връзка и с физика, пространствено мислене и средата около нас. Завършвайки програмата, децата ще придобият фундаментални познания и умения в света на електрониката и роботиката.

В програмата по Дизайн и анимация децата развиват своето креативно и абстрактно мислене и усвояват ключови умения като създаване на базови дизайн концепции, работа с модерни графични инструменти, разработване векторни и растерни графики, създаване и обработване на креативни анимации, съчетаване визуализации и цветове. Децата могат да избират между редица теми според собствените им интереси като "Wordpress", "Анимация за деца", "Дигитален дизайн", "Уеб дизайн, "Графичен дизайн" и други.

- А деца на каква възраст могат да се включат в SoftUni Kids?

- SoftUni Kids предлага обучения по програмиране, роботика и електроника, дизайн и анимация за деца на възраст между 6 и 12 години както в София, така и онлайн в цялата страна. От скоро предлагаме и курсове, програми и лабове в училище и за ученици от 13 до 18-годишна възраст, но за тази нова инициатива може да погледнете в статията „SoftUni в твоето училище“.

- Как тези знания могат да се приложат след време?

- Основен фокус на обучителния ни модел е превръщането на придобитите познания в реални практически умения и именно затова обучението e съчетано с разнообразни практически упражнения, както и с индивидуални и екипни практически проекти, чрез които децата и учениците придобиват както технически, така и личностни умения, които ще прилагат в своята бъдеща работа като специалисти. Курсовете ни следват логическа последователност и след завършването на цялостната ни програма препоръчваме на нашите ученици да продължат обучението си като студенти в СофтУни, където си партнираме пряко с компаниите от софтуерната индустрия, съдействайки да се превърнат в успешни софтуерни инженери и да стартират работа в зависимост от своите предпочитания и цели.

Професионалната реализация на всички наши ученици и курсисти е от значение за нас. Партнираме си с едни от най-добрите, успешни и бързоразвиващи се компании в страната, предлагайки огромен набор от възможности и пътища на развитие във всяко едно направление на технологичния сектор. Партнираме си с компании като XS Software, Coca-Cola HBC, SmartIT, Softwaregroup, Superhosting, Indeavr, Motion-software, Hele Cloud, Telus International и много други.

- Как SoftUni Kids се различава от традиционното IT образование в училище и защо вярваш в него?

- Може да се похвалим и сме много горди с новото ни начинание. SoftUni Kids стартира с напълно нова инициатива, свързана с партньорство с училищата както в София, така и в цяла България. Идеята на партньорството е да се даде достъп до качествено образование в сферата на софтуерните, хардуерните науки и дизайна на деца и ученици от всеки етап от училищното образование от подготвителните групи и първи клас до дванадесети клас. Така обхватът на учениците в инициативата значително се разрасна. Програмата е създадена така, че обучението в нашите занимания да е с надграждащ характер, като целим да надградим, доразвием и обогатим придобитите знания и умения от програмата по компютърно моделиране и ИКТ в училище.

SoftUni Kids влиза в училищата, като предлага обучение по програмиране, роботика, електроника и дизайн за ученици. Методиката е адаптирана и проверена в практиката, изцяло съобразена с възрастовите особености на обучаваните. Заниманията се осъществяват от висококвалифицирани специалисти, с дългогодишен опит с работата с ученици. Ние предоставяме възможност на своите възпитаници от училищата да продължат своето обучение и да надградят своите умения в курсовете и програмите на "Софтуерен университет".

Уверена съм, че нашите възпитаници ще станат успешни IT специалисти. Ефективността на програмата ни се потвърждава от хилядите завършили деца, ученици и студенти, които са намерили успешно кариерно развитие в някои от най-големите компании в света.